Czyszczenie komina krok po kroku
Zaczopowany komin, w którym odkłada się smoła i sadza, przyczynia się do wzrostu kosztów ogrzewania, a w poważniejszych przypadkach stwarza zagrożenie dla życia. Dzieje się tak, ponieważ niedrożny przewód zakłóca poprawną cyrkulację powietrza, co jest spowodowane zmniejszonym ciągiem. Dlatego właśnie mechaniczne czyszczenie komina powinno być wykonywane regularnie. Jak ten proces przebiega?
Jakie narzędzia są potrzebne do czyszczenia komina?
Aby poprawnie przeprowadzić proces mechanicznego czyszczenia komina, należy użyć:
- szczotki kominiarskiej,
- obciążnika o wadze kilku kilogramów,
- linkę stalową o grubości co najmniej 3 milimetrów i długości kilkunastu centymetrów.
Szczotka musi być dopasowana kształtem do przekroju komina – jeśli przewód jest kwadratowy, szczotka również powinna.
Oczywiście poza sprzętem do czyszczenia komina niezbędna jest odpowiednia odzież, która zabezpiecza przed pyłem i sadzą.
Mechaniczne czyszczenie komina krok po kroku
Czyszczenie komina należy rozpocząć od przygotowania kotłowni. W tym celu konieczne jest usunięcie z pomieszczenia wszystkich przedmiotów, które mogłyby przeszkadzać w pracy. Następnie rozkłada się folię, zamyka wszystkie klapki w kotle, a także demontuje rurę łączącą kocioł z kominem. Zanim będzie możliwe rozpoczęcie czyszczenia, trzeba jeszcze sprawdzić, czy w przewodzie nie znajduje się nic, co go blokuje.
Kolejnym krokiem jest opuszczenie do komina wycioru wraz z przymocowanym obciążnikiem. W ten sposób czyści się przewód około trzech razy, sprawdzając przy okazji sąsiednie kanały wentylacyjne.
Następny etap odbywa się już w kotłowni. Konieczne jest wysypanie sadzy z wyczystki do wiader. Po wybraniu wszystkiego należy ponownie przeszczotkować komin, aby usunąć zanieczyszczenia także z dołu przewodu, po czym należy ponownie sprzątnąć pozostałości z wyczystki.
Ostatnim etapem jest sprawdzenie, czy komin został już udrożniony. Jeśli wszystko jest w porządku – praca została zakończona. Pozostało już tylko doprowadzić do porządku kotłownię.